Fotograf: RH Photography

Margarinedåsen

Margarinedåsen er opført af skulptør Henrik Fischer

Margarinedåsen

 “Margarinedåsen” opføres af skulptør Henrik Fischer i samarbejde med Beboerforeningen Tre-i-en.
Koldinghus Margarinefabrik blev etableret i 1913 af en kreds af mejerister, der indrettede en meget lille fabrik i et lokale i Søndergade 3 i Kolding. Fabrikken blev i 1920 købt af Mads Jensen.
I 1923 gav Kolding Landsogns bygningskommission tilladelse til opførelse af Koldinghus Margarinefabrik på Grønningen 17.
Bygningen opførtes af murermester R. Chr. Christensen, der på samme tid byggede Hans Hansen Sølvsmedie på H.C. Petersens Vej.
Der var mange margarinefabrikker i Danmark på dette tidspunkt, deriblandt Alfa i Vejen og OMA i Århus.
I stedet for at konkurrere med de andre om salg af margarine til købmændene, kørte Mads Jensen ud til kunderne med sin margarine, og det var populært på gårdene med de store folkehold, der fik serveret brød med margarine i stedet for det dyre smør.
Koldinghus Margarinefabrik kunne konkurrere med de andre margarinefabrikker, fordi den blev kendt for sin gode smag. En af hemmelighederne var, at man i stedet for skummetmælk brugte kærnemælk, der stadig havde lidt at smørsmagen i sig.
Under 2. verdenskrig måtte produktionen indstilles pga. mangel på råvarer, men i 1943 var Mads Jensens søn Per Beck Jensen, kommet hjem fra København efter at have uddannet sig til civilingeniør. Han etablerede elektronikfabrikken Silcon på Grønningen 19. Efter krigen overtog han også ledelsen af Koldinghus Margarinefabrik. Koldinghus Margarinefabrik markedsførte sig ved at deltage i julemesser og fødevaremesser, hvor der blev bagt julekager, småkager og kransekager.
I 1960erne lå produktionen på ca. 1000 tons årligt, og frem til omkring 1970 gav fabrikken overskud.
Fra slutningen af 1960erne blev det sværere at sælge margarinen. Bl.a. fordi der kom supermarkeder, der fokuserede mere på pris end kvalitet, og tog kunder fra købmændene.
Det endte med, at Koldinghus Margarinefabrik i 1974 blev solgt til Dragsbæk Margarinefabrik i Thisted, og hermed standsede margarineproduktionen i Kolding.
Per Bech Jensen ejede fortsat ejendommene Grønningen 17 og 19 indtil 1982. I 1995 blev de nuværende andelsboliger bygget på Grønningen 17.

 

Fernisering i kunstkvarteret

 
 
 

Margarinefabrikken

Produktionshallen

Margarinedåsen

Dansende blomster på husgavl i Kolding
Folder om vaskekonen

Henvisning til Margarinedåsen

Ønsker du mere detaljeret viden om Koldinghus Margarinefabrik kan du klikke på Download knappen. I folderen finder du historisk viden om fabrikken.

Kontakt

Dorthe Zinck Iversen
  
email kuvert white
 

Facebook

Find os på Facebook
 
 

Social deling

Cookies og privatliv